[...] niepodważalny”. Szkoda, że Kip Andersen nie jest naukowcem. Ba, wielka szkoda, że nie posiada żadnych kwalifikacji oraz elementarnych predyspozycji do zrozumienia danych, jakie przeczytał. Taki sam problem dotyczy większości populacji. Nie wierzysz? Zapytaj dowolnie spotkane osoby o związek i wykres liniowy, o parabole, o odwrotnie [...]
[...] organizmu, mogą też skutkować różnymi niedoborami, a nawet chorobami. Dlatego, zanim zdecydujemy się na tak poważny krok, powinniśmy zapoznać się z całokształtem diety, jakie może nieść za sobą zagrożenia, o jej wymogach i zasadach. Poznać ten system żywienia na tyle, by to był świadomy wybór. Dlatego istotne jest to, by wiedza zdobyta w tym [...]
[...] przeczytać w dodatku do artykułu, pod częścią główną. W jednym z badań przedstawiciele firmy oferującej wyroby detoksykujące, oczyszczające itd. nie potrafili powiedzieć, jakiego rodzaju toksyny rzekomo usuwają ich produkty. Anonimowy autor napisał: „Znajdujące się w naszym organizmie toksyny to nic innego jak substancje chemiczne”. W [...]
Moda na zdrowe odżywianie oraz stosowanie produktów z działu „superfoods” dociera do coraz szerszego grona odbiorców, szczególnie produkty te używane są przez osoby, które chcą polepszyć swoje zdrowie oraz takie, dla których ważna jest estetyka sylwetki. Jednym z bardzo ciekawych i wartościowych produktów, które możemy znaleźć na półkach z napisem [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
[...] na tym, co można jeść. Oczywiście są to głównie produkty roślinne. Możliwe korzyści zdrowotne Z racji tego, że nie ma sztywnych zasad w tej diecie, ciężko jest ocenić, czy i jakie przynosi korzyści zdrowotne, dlatego zwykle porównuje się je do diet roślinnych. Największe znaczenie ma tutaj sam fakt spożywania głównie owoców, warzyw, roślin [...]
Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]
[...] której należą między innymi maliny. Jeżyny nierzadko można spotkać rosnące dziko, ale zanim będziemy się delektować ich kwaskowatym, aromatycznym posmakiem – warto poznać, jakie właściwości i jakie może być ich zastosowanie. Są bardzo dobrym źródłem m.in. witaminy C. Dzięki temu dobrze wpływają nie tylko na układ odpornościowy, ale też na nasz [...]
Siemanio znalazlem u siebie jakies opisy z laboratorium odnosnie pierwiastkow i metabolizmu. Napisze jakie produkty zawieraja jakie pierwiastki a kto bedzie chcial uzyskaxc wiecej info o nadmiarze lub niedoborze to niech pisze bo nie chce mi sie wszystkiego pisac bo troche tego jest. Wiem ze bylo to pewnie na sfd ale odswieze. WAPŃ : czekolada, [...]
[...] a te stają się kruche i podatne na urazy i groźne, skomplikowane i trudno gojące się złamania. Ale uwaga: rezerwy wapnia w kościach nie tworzą się z dnia na dzień. Na to, jakie będziesz miała kości w jesieni życia, wpływa twoja dieta z wcześniejszych lat, kiedy szkielet dopiero się formuje. Szczyt tzw. masy kostnej osiąga się ok. 20-30 roku [...]
[...] z naturą, z nakazami Stwórcy, oparte na szacunku do swego ciała i umysłu. Tylko medycyna naturalna pozwala na zacho-wanie zdrowia, nawet w tak niesprzyjających warunkach, jakie są obecnie. Nie poddawaj się głupcom, którzy twierdzą, że dziś wszystko szkodzi. To nieprawda. Możesz być zdrowy. Ale to wymaga radykal-nej zmiany myślenia. Chcemy [...]
[...] dostarcza szerokiego zakresu mikro- i makro- elementów. Jest to natomiast w efektywny sposób ukryte w tekście Wskazówki nr 4 (1). Z drugiej strony, fakty nie potwierdzają jakiejkolwiek potrzeby spożywania różnych produktów pochodzenia zwierzęcego, smażonych przystawek czy tłustych deserów. A zatem zalecenie: konsumpcja indywidualna małej [...]
[...] odchudzać przeczytaj abecadło odchudzania w okresie dojrzewania. A- jak Analiza sytuacji. Weź kartkę i długopis. Twoim zadaniem będzie przeanalizowanie obecnej sytuacji w jakiej się znajdujesz. Przede wszystkim zastanów się jaki cel chcesz osiągnąć- jeśli jest to redukcja- ile kg chciałbyś zrzucić, abyś poczuł się usatysfakcjonowany? [...]
[...] czyli włóknik, jest to ciało tworzące się podczas krzepnięcia krwi. Fibryna jest niebezpieczna dla ludzi, którzy prowadzą mało ruchliwy tryb życia. Do tej pory nie wiadomo, jakie składniki cebuli rozpuszczają fibrynę, ale fakt ten jest stwierdzony i najważniejsze jest to, że właściwość tę posiada zarówno cebula surowa, jak i gotowana lub [...]
Witaminy i minerały Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Jakie są miedzy nimi różnice? Jakie będą konsekwencje wyboru? Czy istnieje możliwość przedawkowania? Co to są normy spożycia? Jakże często sami stajemy przed takim wyborem? Z jednej strony chcielibyśmy dostarczać [...]
Witaminy i minerały Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Jakie są miedzy nimi różnice? Jakie będą konsekwencje wyboru? Czy istnieje możliwość przedawkowania? Co to są normy spożycia? Jakże często sami stajemy przed takim wyborem? Z jednej strony chcielibyśmy dostarczać [...]
Prace pisałem jakiś czas temu na konkurs niestety nie udało mi się zająć dobrego miejsca ale może komuś będzie się chciało poczytać Temat: "Na jakie czynniki ryzyka narażony jest organizm osoby trenującej? Jak można im zapobiegać/minimalizować w oparciu o dietę". Sportowcy są specyficzną grupą pod względem wymagań żywieniowych . Już od czasów [...]
Siema wszystkim pisze ten artykul bo czesto sa pytania o witaminy jakie brac i na co sa dobrewiec postaram sie przyblizyc mniej wiecej jak witaminy dzialaja.Niewazne czy mnie pojedziecie za ten artykul czy nie pisze go bo moze sie komus przyda A wiec do normalnego rozwoju potrzebne sa nam poza weglowodanami,bialkami,tluszczami i skaldnikami [...]